به گزارش پایگاه اطلاعرسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا در دو هفته گذشته با تشدید محدودیتهای کرونایی، مقررات جدیدی وضع شد که بسیاری از مناسبات شهری و شهروندی را تغییر داد. این محدودیتها اگرچه روال معمولی زندگی را را کمی تغییر داد اما نتایج امیدوارکنندهای در پی داشت و به دنبال آن، وضعیت بسیاری از شهرهای قرمز کشور از جمله تهران که با آمارهای بسیار بالای مرگ و میر ناشی از کرونا دست و پنجه نرم میکردند، تا حدود قابل قبولی تعدیل شد. حالا آن طور که عنوان میشود تعداد شهرها و شهرستانهای قرمز، کم شده و اغلب مناطق در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
بنا به اطلاعیه وزارت کشور، تعداد شهرهای زرد 105 شهر، نارنجی 279 شهر و قرمز 64 شهر است. فهرست کامل مربوط به وضعیت شهرهای کشور را در اینجا بخوانید.
رعایت پروتکلها از اول تا 15 آذر
به گفته محسن فرهادی معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، در دو دهفته گذشته رعایت پروتکلهای بهداشتی در تهران به 78 درصد رسید و اصناف و کسبه نیز تا 84 درصد محدودیتها را رعایت کردهاند.
این آمارها از بعد از بازگشایی دوباره بازارهای در اوایل اردیبهشت، بینظیر بوده است. تعطیلی بازارها اگرچه در بسیاری موارد نیز با تخلف مغازهداران روبرو میشد و کرکرههای نیمه گشوده، رعایت کامل پروتکلها را با اختلال مواجه میکرد اما نتیجه داد و توانست موارد ابتلا و مرگ و میر را تا بیش از 20 درصد کاهش دهد و برای مثال از حدود 450 فوتی در روز به کمتر از 350 مورد برسد. اما این آمار در تهران به خوبی آمار کشوری نیست. محدودیتها در تهران تنها 10 تا 12 درصد تموفقیت آمیز باشد و منجر به کاهش ابتلا و مرگ و میر کرونایی شود. در صورتی که رعایت پروتکلها ادامه نداشته باشد، این موفقیت شکننده نیز از دست خواهد رفت. به ویژه در شرایطی که بازگشایی مشاغل گروه دو نیز انجام شده است.
با این حال اگرچه از امروز کاهش محدودیتها و بازگشاییها انجام شده اما این وضعیت منوط به رعایت پروتکلهای بهداشتی است. در صورت عدم رعایت پروتکلها، بنگاههای متخلف تعطیل میشوند. همچنین در صورت بازگشت به شرایط قرمز، تعطیلیهای هفتهای دوباره برقرار خواهد شد.
یادآوری: اگر در شهری به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت روزانه به طور میانگین چهار نفر در بیمارستان بستری شوند، وضعیت آن شهر زرد و اگر به 6 نفر در روز افزایش یابد، وضعیت نارنجی و در صورتی که به 10 نفر برسد، وضعیت آن شهر قرمز تلقی میشود.
کدام مراکز بازگشایی شدند؟
از امروز بسیاری از محدودیتهای دو هفته گذشته کاهش پیدا میکند. در واقع از امروز مشاغل گروه 2 باز گشایی شدند. البته این مشاغل و مراکز اجازه فعالیت از ساعت هشت تا 20 را دارند. این مراکز یعنی مراکز خرید، پاساژها، فروشگاههای فرش، مواد غیرغذایی، مراکز شمارهگذاری اتومبیل، مراکز تهیه و طبخ غذا با پذیرش مشتری، مراکز متبرکه و زیارتگاهها، مساجد و مصلیها، مراکز تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مراکز فروش لوازم خانگی، قنادی و شیرینی فروشیها، آبمیوه و بستنی فروشیها، آرایشگاه مردانه، بازار فروش خودرو، فرش و موکت فروشیها، خدمات چاپ دیجیتال، تزئینات داخلی ساختمان، کادویی فروشیها، اسباب بازی فروشیها، عمده فروشیها، خرده فروشی پوشاک، پارچه فروشیها، پرده سراها، مراکز فروش مبلمان، کیف و کفش، مراکز فروش لوازم تحریر، خیاطی و خرازی، آتلیه و عکاسیها، مشاوران املاک، فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی و مراکز فروش و عرضه خشکبار آجیل.
تبصرهها: به گفته قاسم نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران، پاساژهای دارای سقف بلند و دو در ورود و خروج امکان بازگشایی دارند و پاساژهایی که این شرایط را ندارند به دلیل تجمع و افزایش ریسک ابتلای افراد به ویروس کرونا همچنان از 15 تا 21 آذرماه بسته میماند.
رستورانداران نیز از 15 تا 21 آذر میتوانند با یک سوم ظرفیت به مشتریان خود خدمات ارائه دهند؛ البته در پایان هفته عملکرد فعالان اصناف بررسی میشود و چنانچه دستورالعملهای بهداشتی مقابله با کرونا را رعایت نکرده باشند، دوباره صنوف تعطیل میشود.
محدودیتهای ترددی ادامه دارد
سرهنگ احمد شیرانی، رییس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا نیز درباره شیوه مدیریت محدودیتها در دو هفته گذشته، گفت: به طور متوسط 40 درصد ترددها در کل کشور کاهش پیدا کرد که در نوع خود آمار بسیار قابل توجهی است. همچنین طی این دو هفته حدود 300 هزار خودرو نیز به دلیل عدم توجه به ممنوعیتهای اعمال شده تردد، جریمه شدهاند.
او ادامه داد: محدودیت ترددی که شامل ممنوعیت ورود پلاکهای غیر بومی و خروج پلاکهای بومی بود همچنان در شهرهای قرمز و نارنجی ادامه دارد. البته تهران و البرز با توجه به پیوستگی که دارد به صورت پکپارچه دیده شدهاند. همچنین ممنوعیت تردد شبانه از ساعت 21 تا چهار صبح نیز برابر اعلام انجام شده در شهرهای نارنجی نیز علاوه بر شهرهای قرمز پابرجاست.
در این باره بیشتر بخوانید
بر اساس تصمیمهای اخیر، ورود به شهرهای وضعیت نارنجی و قرمز ممنوع است و کسی که اهل آن شهر نیست، نمیتواند با پلاک غیربومی وارد شود؛ فرد خاطی در صورت ورود به شهر 500 هزار تومان جریمه میشود و پلیس راهور میتواند فرد متخلف را هر 24 ساعت یک بار جریمه کند. اعمال جریمه در شهرهای با شرایط قرمز یک میلیون تومان است و کسانی که در شهر قرمز یا نارنجی حضور دارند، حق ورود به هیچ شهر دیگری در کشور ندارند و اگر وارد هر شهری از کشور شوند، به همان ترتیب اگر از شهرهای وضعیت نارنجی به آن شهر رفته باشند، مبلغ 500 هزار تومان جریمه میشوند و اگر از شهرهای با وضعیت قرمز، وارد هر شهری شود، یک میلیون جریمه میشود.