داوود سوری در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا گفت: نرخ بیکاری بالایی قبل از کرونا داشتیم با شیوع کرونا و با پایین آمدن سطح اشتغال که در برخی حوزهها مانند گردشگری شدیدتر هم بود، تعداد بیشتری بیکار شدند. بیکاری و کاهش درآمد خانواده عاملی مهم در افزایش فقر در کشور بوده است. بنابراین از آنجایی که توان مقاومتی بالایی نداشتیم و تابآوری پایین اقتصاد ما سبب شد بار اصلی مشکلات بر دوش خانوادهها تحمیل شود.
او ادمه داد: پیش از شیوع کرونا از ابتدای دهه 90 کشور تحت تاثیر تحریمها چندین سال بود و رشد منفی اقتصادی را تجربه میکرد، از سویی در یکی دوسال اخیر، فروش نفت به حداقل رسید و تقریبا درآمد نفتی نداشتیم و منابع درامدی دیگر هم به شدت کاهش یافتند. این عوامل تاثیر منفی در میزان تابآوری اقتصاد و افزایش فقرداشت. بر همین اساس تابآوری ایران نسبت به سایر کشورهای دنیا که دچار بیماری کرونا شدند، بسیار پایینتر بود. البته در ایران هم مانند بسیاری کشورها، بستههای حمایتی وتسهیلاتی در نظر گرفته شد اما نسبت به خسارات کرونا ناچیز بود. لازم است که به خصوص در رابطه با کمک به سرپرست خانوارهایی که بیکار شدهاند بسته حمایتی خاصی ارائه شود که بتواند جبران زیان وارده را کند.
سوری در رابطه با شرایط گذر از تبعات کرونا و دوران پسا کرونا نیز گفت: متاسفانه اقتصاد ایران تحت تاثیر تصمیمات غیراقتصادی است و به نوعی اولویت برخی از سیاستگذاران نیست. برای بررسی اوضاع اقتصادی ناچاریم نیم نگاهی به روابط ایران با دنیا و دیپلماسی داشته باشیم. مشخصا برای سال بعد با ادامه وضعیت موجود، چشم انداز روشن و مثبتی وجود ندارد هرچند امید میرود با تغییراتی که در سیاست خارجی و بحث تحریمها ممکن است رخ دهد، یک فرجه ای حاصل شود و درآمدهای نفتی دست ما برسد.
این استاد دانشگاه در توضیح کوچک شدن اقتصاد جهان تحت تاثیر کرونا هم گفت: مشکلات اقتصادی کرونا برای همه کشورها بود اما در رابطه با ایران چند سالی است اقتصاد ما با نرخ رشد منفی روبهرو بوده است و امسال هم کرونا آن را تشدید کرد. البته برای سال آینده یک رشد مثبت کوچکی قابل پیشبینی است. اما برای بازگشت به شرایط ابتدایی دهه 90 باید به طور مستمر چندسالی نرخ رشد حداقل بالای 3 درصدی داشته باشیم.
او در رابطه با راهکارهای موجود برای خروج از بحران های اقتصاد امروز ایران توضیح داد: برای گذر از بحران کرونا و مشخصا دوران پساکرونا نیازمند جذب سرمایه هستیم و با سرمایه گذاری، رونق مبادله و تجارت موجب رونق اقتصاد شویم. با چرخش سرمایه و فعالیت تجاری سرپرست خانوار میتواند مجددا شاغل و از منافع تجارت بهرهمند شود. البته منظور از تجارت فقط بحث صادرات نیست بلکه تمامی عوامل موثر از لحظه تولید تا مصرف است. زیرا اشتغال بدون تولید و مبادله اتفاق نخواهد افتاد.
بیشتر بخوانید
این تحلیلگر مسائل اقتصادی ادامه داد: البته در توضیح شرایط اقتصاد و فقر در دوران پسا کرونا باید توجه داشت که متاسفانه اقتصاد ما زاییده تاثیرات سیاسی است. خیلی از مباحثی که درگیر آن هستیم بر میگردد به شرایط سیاسی و اینکه ارتباط ما با دنیا چگونه است. او در پایان گفت: با توجه به اینکه انتظار ایجاد فرصت در آینده را داریم این موضوع مهم است که از فرصت چگونه استفاده شود و تصمیمات سیاسی و سیاستگذارن چگونه باشد.