به گزارش پایگاه اطلاعرسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا جرقههای اولیه بحران کرنا در بازار سینما در همان روزهای میانی اسفندماه و در جریان رقابت فیلمسازها برای اکران فیلمهایشان در نوروز زده شد. فروش نزدیک به 300 میلیارد تومانی سینماها در سال 98 که اگر محدودیتها و تعطیلیهای کرونایی در روزهای پایانی اسفند نبود، میتوانست به 310 میلیارد تومان هم برسد، امیدها را برای رونق بازار فروش در سال پایانی قرن چهاردهم بالا برده بود اما شیوع کرونا همه امیدها را از بین برد تا بزرگترین رکورد بازار سینمای ایران با عقبگرد 20 ساله به وقوع بپیوندند.
اگرچه تلاش شد تا با راهاندازی اکران آنلاین، سینماماشین و... بار زیان کرونا بر بازار سینما تعدیل شود، اما واقعیت آن است که این ابتکارها هم دولت مستعجل بود و جز در مواردی بسیار محدود و کمرونق، نتوانست باری از دوش بازار سینما بردارد.
نمودار زیر نشان دهنده افت میزان فروش در نیم سال اول سال 1399 است. این در حالی است که از نیمه دوم سال سینماها تقریبا تعطیل بوهاند و بعید به نظر میرسد که در روزهای باقی مانده از سال نیز سینماها بتوانند رقم قابل توجهی در فروش را ثبت کنند.
فروش 19 فیلمی که در شش ماه اول امسال روی پرده سینماها رفتهاند تنها 4 میلیارد و 918 میلیون و 201 هزار و 499 تومان بوده است. برای درک بهتر افت فروش میتوان این شاخص را با سالهای گذشته مقایسه کرد. فیلمهای اکران شده در شش ماه اول سال 97 بیش از 144 میلیارد و 963 میلیون تومان فروش را ثبت کردند. این رقم در شش ماه اول سال 98 به 178 میلیارد و 368 میلیون تومان رسید؛ یعنی سال گذشته فروش شش ماه اول سینماها دستکم 14 درصد رشد کرد. یک محاسبه سرانگشتی نشان میدهد که سینمادارهای امسال در حدود 98 درصد کاهش فروش را تجربه کردهاند. این درآمد صرفا به سینماها مربوط است، نه سامانههای اکران آنلاین. در واقع سینمای ایران دستکم رقمی معادل 173 میلیارد و 450 میلیون و 445 هزار و 501 تومان نسبت به شش ماه اول سال گذشته کمتر فروخته است.
این در حالی است که با اکران 15 فیلم به شکل آنلاین تنها 20 میلیارد تومان به چرخی مالی تهیهکنندگان فیلم برگشت. رقمی که البته چندان به صنعت سینما کمک نکرد زیرا بازار اصلی سینما در سالنهای سینمایی تعریف میشود. جایی که همچنان فروش آن در شش ماه اول امسال کمتر از 5 میلیارد تومان بوده است. سالندارها از ابتدای امسال تا کنون با نزدیک به 200 میلیارد تومان زیان دیدهاند.

برآورد خسارت
خسارت وارد شده به صنعت سینما تنها به فروش فیلمها خلاصه نمیشود. اگرچه برآوردهای مختلفی در این باره وجود دارد اما بر اساس تازهترین گزارش از مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، حدود 700 میلیارد تومان برآورد میشود. جدول زیر جزئیات این خسارت را در جدول زیر مررو خواهید کرد.

حمایت دولت
با تصویب کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا و تایید و تصویب ستاد ملی کرونا قرار شده است که فعالان اصناف فرهنگی و هنری 1900 میلیارد تومان تسهیلات کرونا دریافت کنند. این تسهیلات تا اول خرداد ماه سال آینده دوره تنفس دارد و با نرخ 12 درصد بهره بانکی به متقاضیان پرداخت میشود. بنگاههای حوزه سینما نیز میتوانند با ثبت نام در سامانه کارا (اینجا) برای دریافت این وام اقدام کنند.
تسهیلات یاد شده متفاوت از تسهیلاتی است که پیش از این بنگاههای فرهنگی و هنری در قالب حمایت دولت از رستههای چهارده گانه دریافت کرده بودند.
در این باره بیشتر بخوانید