به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا، پیام طبرسی، استاد دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی هم با هشدار نسبت به کاهش میانگین سنی بستریهای کرونا، تاکید کرد: «باید هشدار دهیم که امسال مردم به هیچ جایی نباید مسافرت کنند. من اصلا معتقد به رنگبندیهای کرونا نیستم، چون در عرض یک هفته این رنگها عوض میشود. موضوع دیگر این است که در این دو، سه هفته اخیر میانگین سنی بستریها 20 سال پایینتر آمده است. الان بیماران 25، 30 ساله را در بخش مراقبتهای ویژه بستری میکنیم و اگر این روند از کنترل خارج شود، اتفاق وحشتناکی خواهد افتاد.»
او با اشاره به اینکه مشکل جدی که در خصوص ویروس کرونا وجود دارد جهشهایی است که در حال انجام است، یادآور شد: «متاسفانه جهش جدید آن در نیویورک 26 برابر میزان جهش را در یک ماه افزایش داده است. این نشان میدهد ویروس کماکان با ما در حال نبرد است. وضعیت در کشور ما نیز هشدار دهنده است و این رنگها خیلی قابل اتکا نیست. در همین تهران هم آمار ابتلا به کرونا، سیر صعودی دارد.» استاد دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: «مسولان در این برهه نقش مهمی دارند. بعضی از صحبتهای دو پهلویی که میشود درست نیست. مثل اینکه گفته میشود ممکن است مسافرتها باز شود. نباید به مردم امید واهی دهیم تا در نهایت تکلیف خودشان را بدانند و همکاری بیشتری داشته باشند. همچنین نیاز است مراکز و ارگانها امتحانات را به تعویق بیندازند. همه چیز را از مردم طلب نکنیم. باید نهادها به کمک وزارت بهداشت بیایند، چون هنوز روند واکسیناسیون کند است.»
طبرسی ادامه داد: «با واکسیناسیون کند نمیتوان زنجیره را کنترل کرد، چون باید در بازه زمانی مشخص همه افراد را واکسن بزنیم. یعنی همین که کند پیش میرویم به ضرر برنامه واکسیناسیون است و باید این بخش را سرعت دهیم. از دولت هم درخواست میکنیم به کمک وزارت بهداشت بیاید تا کارها سرعت بیشتری بگیرد، چون وزارت بهداشت که نمیتواند واکسن بخرد. واکسن را جای دیگر باید تهیه کند و به وزارت بهداشت بدهد. این چند مسئله در آستانه سال نو خیلی نگرانکننده است و کاری که از دست مردم برمیآید فقط رعایت است.»
استاد دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: «خوشبختانه دو، سه نوع واکسن ایرانی دیگر در حال تست هستند. برای واکسن برکت منتظر تاییدیه وزارت بهداشت برای آزمایش بالینی فاز دوم و سوم هستیم. تا اینها بیاید باید مقداری واکسن وارد کنیم که قرار است چهار و نیم میلیون دوز از کوواکس، 250 هزار دوز واکسن از چین و همچنین روسیه وارد شود تا یک میلیون و 300 هزار نفر از افراد پرخطری که در کشور داریم تا پایان فروردینماه واکسینه کنیم. نتایج تست بالینی واکسن برکت هم 15 اسفندماه آماده میشود و بعد مشخص میشود واکسن چند درصد آنتیبادی ایجاد کرده است.»
او اضافه کرد: «متاسفانه این ویروس انگلیسی کار را سخت کرده چون جوانها را بیشتر درگیر میکند و جوانان نیز در اولویت آخر واکسن هستند. البته هدف این است که تا 15 میلیون دوز واکسن در ماه تولید کنیم. امیدوارم که اردیبهشت و خرداد 1400 واکسیناسیون عمومی را شروع کنیم، چون دیگر بیشتر از آن دیر است. موقع آن است عزیران در ستاد ملی کرونا تصمیم جدی بگیرند تا وارد پیک جدید نشویم، چون هم مردم خسته شدند و هم اینکه شرایط هشداردهنده است. مثلا سوال این است که الان چه ارگانی مجوز کنسرت میدهد؟ تصمیمات باید قاطعانه و با اطلاعرسانی درست باشد، چون یک بام و دو هوا وضعیت را خطرناکتر میکند.»
طبرسی ادامه داد: «موارد ابتلای کودکان به ویژه در 6 تا 15 سال نیز در ویروس انگلیسی بیشتر است. یک فرق دیگری که ویروس جهشیافته با ویروس قبلی دارد این است که در ویرس قبلی در هفته اول ریه درگیر نمیشد، اما در این جهشیافته فرقی که کرده درگیری ریه زودتر شده و در روزهای اول درگیری ریه مشخص میشود. در اولی زمانی ریه درگیر میشد که افت اکسیژن داشتیم، اما در این ویروس جدید با وجود اکسیژن خون بالا هم ممکن است 40 تا 50 درصد ریه درگیر شده باشد.»
استاد دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی گفت: «یک علت دیگر هم این است که اینها جوان هستند و چون رزرو تنفسی بالا دارند دیرتر اکسیژن خون میافتد. بنابراین اگر افرادی ضعف، خستگی و تب طول کشیده داشتند حتما به پزشک مراجعه کنند تا درمان به تاخیر نیفتد. کسانی که زودتر مراجعه میکنند و تحت نظرند امکان واکنش نشان دادن بیشتر است، اما اگر در خانه باشند شاید زمانی برسد که دیگر نتوان کاری برای ریه انجام داد. بنابراین افراد باید به محض وقوع هر علامت غیرعادی مراجعه کنند.»
همچنین نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران هم با اشاره به اینکه آمار بستریهای کرونا در بین جوانان افزایش یافته است، تاکید کرد: «ویروس جهش یافتهی انگلیسی به دلیل شدت سرایت، جوانان را بیشتر درگیر کرده است. این یک عامل مخاطره آمیز برای مردم خواهد بود، اما در نظر داشته باشید که مدل حفاظتی و رعایت پروتکلها در برابر ویروس جهش یافته با ویروس غیرجهش یافته تفاوت آنچنانی ندارد و قاعدتا احتیاط برای هر دو یکی است. در شهر تهران میزان مراجعههای سرپایی طی دو ماه اخیر افزایش داشت و همینطور بستریها افزایشی پیدا کرد. متاسفانه اخیرا حضور جوانهای مبتلا به کرونا در آیسییو مراکز درمان کرونا نیز افزایش پیدا کرده است.»
هشدار مسئولان نظام سلامت نسبت به افزایش ابتلای جوانان
علاوه بر کارشناسان سلامت، بسیاری از متولیان نظام سلامت نیز از افزایش موارد ابتلا و بستری در بین جوانان خبر دادهاند و نسبت به شیوع گسترده کرونا در بین جوانان هشدار میدهند.
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت هم با تاکید بر اینکه در موج تازه کرونا، جوانان بیشتر درگیر میشوند، تاکید کرد: «در حال حاضر بررسیها نشان میدهد افراد جوانتر بیشتر به این نوع ویروس جهش یافته مبتلا میشوند. نکته مهم این است که امروزه تنها ابزار در دست مردم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، رعایت دستورالعملهای بهداشتی مانند زدن ماسک، شستن دستها با آب و صابون و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و فیزیکی است.»
او تاکید کرد: «مطالعات دانشمندان نشان میدهد ویروس کرونای انگلیسی که یک نوع ویروس جهش یافته محسوب میشود میزان سرایت پذیری، بیماریزایی و مرگ و میر بالاتری نسبت به نوع قبلی ویروس کرونا دارد. به همین دلایل، مردم باید از انجام سفر و ترددهای غیرضروری در سطح شهر اجتناب کنند. مردم باید برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی در هنگام خروج از خانه تا زمان برگشتن به منزل از ماسک استفاده کنند. البته به تدریج انجام واکسیناسیون در زمینه مقابله با بیماری کرونا کمک خواهد کرد و در حال حاضر نیز تعداد قابل توجهی از واکسنهای موجود، روی ویروسهای کرونا موثر و اثربخش است.»
از سوی دیگر، علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران هم از افزایش آمار جوانان بستری در دوران کرونا خبر داد و گفت: «مراجعه گروه سنی جوانان، هم در حوزه بستری و هم سرپایی در طول هفتههای اخیر افزایش یافته است.»
فرمانده ستاد مقابله با کرونای پایتخت، ویروس جهش یافته را مهمترین چالش تهران و سایر استانها برشمرد. او توضیح داد: «این نوع جهش یافته، دارای قدرت سرایت پذیری و مرگ و میر بالاتری است و افراد جوانتر را گرفتار میکند. علایم بالینی متفاوتی را ایجاد میکند و فاصله بروز علایم تا فاز التهابی بیماری خیلی کوتاهتر است. در چند هفته اخیر نیز شاهد افزایش مراجعه بیماران زیر 25 سال هستیم.»
همچنین سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت هم از افزایش موارد ابتلای جوانان در پاندمی کرونا خبر داد و یادآور شد: «افزایش موارد ابتلا به کووید 19 در گروههای سنی جوان طی هفتههای اخیر، لزوم همزیستی هوشمندانه تمامی گروههای سنی با بیماری را بیش از گذشته حائز اهمیت میکند، چراکه افزایش ابتلای گروههای سنی پایینتر به کرونا، هشداری برای ابتلای افراد سالمند خانواده خواهد بود. خطر ورود به خیز چهارم بیماری در کشور جدی است و همه ما باید برای جلوگیری از ایجاد آن دست به دست هم دهیم.»
او تاکید کرد: «امیدواریم با توجه به شیوع ویروس جهش یافته انگلیسی در کشورمان و قدرت سرایت بسیار بالای این ویروس موتاسیون یافته، هموطنان در تمامی گروههای سنی، با پرهیز جدیتر از تردد غیرضروری، تشدید فاصلهگذاری اجتماعی و خودداری از برگزاری هر گونه دورهمی و مهمانیهای خانوادگی کمک کنند تا با همکاری یکدیگر مانع از ایجاد موج جدید بیماری در کشور باشیم.»
بیشتر بخوانید:
خطر ابتلای گسترده جوانان به کرونای انگلیسی
با توجه به شیوع کرونای انگلیسی، خطر ابتلا به کرونا در بین جوانان افزایش پیدا کرده است. اگرچه هم اکنون در استان خوزستان شاهد اوجگیری بیماری کرونای انگلیسی هستیم، اما برخی کارشناسان سلامت تاکید دارند که باید فرض را بر این بگذاریم که کرونای انگلیسی در همه جای کشور شیوع پیدا کرده است و با همین پیش فرض، برنامههای مقابله با کرونا را طراحی کنیم.
شهریار میرثباتی، متخصص مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی نیز در گفتگو با سپید، تاکید میکند: «واقعیت این است که باید فرض منطقی را بر این بگذاریم که کرونای جهش یافته انگلیسی در همه نقاط کشور، شیوع پیدا کرده است. پس از پذیرش این پیش فرض، آنگاه میتوانیم بگوییم که استان خوزستان بیش از سایر نقاط کشور در این نوع جهش یافته گرفتار شده است. اگر این فرض علمی را بپذیریم، آن وقت دایره تصمیمگیریهایمان با افق دید روشنتری خواهد بود.»
او تاکید میکند: «کرونای جهش یافته در هر استانی ممکن است خیز جدیدی از کرونا ایجاد کند. این خاصیت بیماریهای ویروسی و مسری است. نکته مهم این است که ما میتوانیم با رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی، آمار مبتلایان و قربانیان را کاهش دهیم، ولی نمیتوانیم به طور صددرصد مانع از انتقال کرونای جهش یافته به سایر نقاط کشور شویم. به تعبیر دیگر، شاید ما نتوانیم انتقال ویروس جهش یافته انگلیسی را به صفر برسانیم، اما قطعا با رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی میتوانیم مانع از شیوع موجهای کرونا شویم.»
همچنین محمدرضا خردمند، عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور و رئیس سازمان نظام پزشکی استان قزوین هم به وضعیت سخت کادر درمان در دوران بحران کرونا اشاره میکند و به سپید میگوید: «استفاده از خدمات جامعه پزشکی برای درمان کرونا، اجتناب ناپذیر است. خدمات کادر درمانی در ایام کرونا به قدری ارزشمند و حیاتی است که به هیچ وجه نمیتوانیم از این خدمات، چشم پوشی کنیم. هماکنون تا سرحد خستگی مفرط جامعه پزشکی در حال حرکت هستیم تا مردم ما بتوانند از خدمات درمانی استفاده کنند. در عین حال انتظار داریم که مردم نیز با رعایت پروتکلهای بهداشتی به کادر درمان کمک کنند.» خردمند با اشاره به مهمترین اقداماتی که میتوان برای کاهش این مشکلات انجام داد، یادآور میشود: «اقدامات متعددی میتوان برای کاهش و جبران خستگی مفرط کادر درمان، انجام داد. یک مورد مهم این است که بر اقدامات پیشگیرانه از کرونا، تاکید بیشتری شود تا آمار ابتلا به کرونا کاهش پیدا کند. با تحقق این اتفاق، فشار کار کادر درمان نیز کمتر خواهد شد. از طرف دیگر، نیاز است که به شکل مادی و معنوی نیز از زحمات کادر درمان، تقدیر شود تا حداقل قدری بتوانیم از شرمندگی پزشکان، پرستاران و سایر کادر درمان فعال در دوران سخت کرونا خارج شویم. نیاز است که تامین تجهیزات و حمایت از پرسنل درمانی نیز به شکل جدیتری اعمال شود تا کادر درمان با روحیه مضاعفی در نبرد با کرونا حضور داشته باشد.»
با توجه به خطر شیوع موج چهارم کرونا در کشور، جذب نیروهای تازه نفس در مراکز درمان کرونا باید در اولویت قرار بگیرد تا فشار کاری شدید در بخشهای درمان کرونا به فرسودگی شغلی غیرقابل بازگشت، منجر نشود.