به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و آثار اقتصادی کرونا، گردشگری یکی از بخشهای مورد اهمیت در اقتصاد جهان شناخته میشود زیرا که برای صدها میلیون نفر در جهان کسبوکار ایجاد میکند. گردشگری یکی از موتورهای اقتصاد است که میتواند اقتصادها را تقویت و آنان را وارد چرخه رشد کند. گردشگری همچنین به انسانها فرصت تجربه ثروتهای فرهنگی و طبیعی را از نزدیک میدهد و با نزدیک کردن جامعه انسانی به همدیگر، اشتراکات را برجسته میکند.
شاید همچنان که برخی مدعیاند، واقعا گردشگری خود یکی از شگفتیهای جهان باشد اما از همان ابتدای سال 2020 میلادی با مهمان ناخوانده کووید 19 همه معادلات بهم خورد و اواضع کاملا دگرگون شد.
به طوریکه آمار جدید سازمان ملل (لینک) نشان میدهد در همان 5 ماه ابتدای امسال 320 میلیارد دلار از ناحیه گردشگری از دست رفت. گزارشهاس رسمی نشان میدهد با شیوع پاندمیک کرونا حدود 120 میلیون شغل به طور مستقیم در گردشگری در معرض خطر قرار گرفتند. گزارش اخیر سازمان ملل تاکید دارد بحران کرونا یک شوک به اقتصادهای توسعه یافته و یک وضعیت اضطرار برای اقتصادهای در حال توسعه وارد آورد.
بر مبنای سه سناریو گزارش اخیر سازمان ملل از ابتدای سال 2020 میلادی در خوش بینانه ترین حالت درآمد صنعت گردشگری افت 62 درصدی و در بینانه ترین حالت میتواند فراتر از 79 درصدی کاهش داشته باشد. سایت «کرونومی» پیشتر هم در سلسله گزارشهای قبلی خود از سازمان ملل، شورای جهانی سفر و سازمان جهانی گردشگری برآوردهای افت درآمد گردشگری را سناریوبندی کرده بود. البته بررسی روند 20 ساله اخیر نشان میدهد که دو شیوع بیماری سارس در سال 2003 میلادی و بجران اقتصاد جهانی در سال 2009 نیز توانسته به صورت نقطه عطف روی درامدها در صنعت گردشگری اثرگذار باشد (نمودارها سه سناریو را اولویت بندی کرده است).

برای بسیاری از جوامع روستایی، زنان و جمعیت های رانده شده از مرکز، گردشگری واسطه و ابزاری برای درآمدزایی و توانمندسازی بود و حتی میتوان ادعا کرد گردشگری رکن کلیدی برای حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی بود اما برخی گزارشها نشان میدهد بحران کووید 19 همزمان با سقوط درآمدهای شاغلان در بخش گردشگری، منجر به افزایش شکار غیرقانونی و تخریب زیستگاهها در مناطق حفاظت شده و اطراف آن شده و تعطیلی میراثهای فرهنگی و جهانی، بسیاری از جوامع را از معیشت محروم کرده است.
آنتونیو گوترش که از یکم ژانویه 2017 دبیرکلی سازمان ملل متحد را بر عهده گرفته در سخنرانی اخیر خود با اشاره به آسیبهای جدی ناشی از ویروس کرونا تاکید دارد که سازمانها و نهادها نسبت به بازسازی بخش گردشگری در اقتصادها باید تلاش جدی کنند.
برخی گزارشها هم از این حکایت دارد که ویروس کووید 19 فرصتی برای طبیعت ایجاد کرده تا بتواند دوباره نفسی بکشد و با تعطیلی بسیاری از نیروگاهها و کارخانههای تولیدی آلاینده چه بسا اتمسفر زمین شرایط بهتری یافت. گزارش اخیر سازمان ملل هم با همین رویکرد تاکید دارد بازسازی بخش گردشگری باید با ممنوعیت تولید آلایندهها همراه باشد.
سازمان ملل در گزارش ماه جولای خود بازسازی بخش گردشگری را در 5 اولویت سناریوبندی میکند:
- در اولویت اول آمده است که اقتصادها باید اثرات اجتماعی و اقتصادی بحران کووید 19 را کاهش دهند.
- در اولویت دوم افزایش تاب آوری در سراسر زنجیره ارزش صنعت گردشگری مورد تاکید قرار گرفته است.
- در اولویت سوم نیز به حداکثر رساندن استفاده از تکنولوژی در بخش گردشگری به عنوان راهکار مورد توجه قرار گرفته است.
- اولویت چهارم اما به ترویج رشد پایدار با حفاظت از زیستبوم زیست محیطی (رشد سبز) اشاره دارد.
- اولویت پنجم نیز در پیوند با اولویت چهارم به رویکرد افزایش مشارکت برای فعال کردن گردشگری برای حمایت بیشتر از اهداف توسعه پایدار پرداخته است.
سازمان ملل در پایان گزارش خود ابراز امیدواری کرده است گردشگری موقعیت خود را به عنوان ارایه دهنده مشاغل شایسته، درآمدهای با ثبات و حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی خود پس از خاتمه یافتن بحران کووید 19 باز پس میگیرد.
متن کامل 27 صفحهای گزارش سازمان ملل