به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا، به نقل از رسانه اینترنتی«پنجره ایران» جو هیسل، مدیر پروژههای تحقیقاتی وبسایت «جهان ما به روایت دادهها» در مقالهای نوشت: واکنشها به همهگیری کرونا معمولا ترکیبی از ایجاد تعادل میان حفاظت از وضعیت درمانی مردم و کنترل وضعیت اقتصادی بوده است. یکی از اولین راهها برای پاسخ به این سوال، بررسی این مسئله است که تأثیرات اقتصادی و بهداشتی شیوع کرونا بر کشورهای مختلف چه بوده. آیا کشورهایی که در دوران کرونا قربانیان کمتری داشتهاند، رکود بیشتری را تجربه کردهاند؟

نمودار مقیاس رکود اقتصادی اخیر در 38 کشور جهان که اطلاعات تولید ناخالص داخلی آنها در دسترس است نشان میدهد بعضی از آنها از جمله اسپانیا، انگلیس و تونس در مقایسه با مدت مشابه سال 2019 رکود شدیدی را در دوران کرونا تجربه کردهاند. تولید اقتصادی در سه ماهه دوم سال 2020 در این کشورها 20 درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. همزمان این رقم 4تا 5 برابر بیشتر از هر افتی در دیگر فصلهای این کشورها بوده است. برای کشوری مانند پرو اما این آسیب فراتر از فصلها رفته و به سال رسیده است. در این کشور سال 2020 تا همین جا نسبت به سال 2019، 30درصد رکود را ایجاد کرده که این رقم از هر سال دیگری در این کشور بیشتر بوده است.
با این حال در سایر کشورها، تأثیر اقتصادی کرونا ملایمتر بوده است. برای مثال در تایوان، تولید ناخالص داخلی در سه ماهه دوم سال 2020 کمتر از یک درصد از مدت مشابه سال 2019 پایینتر بوده است. در کشورهای دیگر هم چون فنلاند، لیتوانی و کرهجنوبی بحران کرونا بر شرایط اقتصادی تأثیر داشته و باعث شده است تا تولید ناخالص داخلی 5 درصد کاهش یابد.

یک پرسش وجود دارد. آیا همان طور که انتظار میرود، کشورهایی که بیشترین آسیب اقتصادی را تجربه میکنند، در محافظت از سلامت مردم کشورشان عملکرد بهتری داشتهاند؟
برخلاف این تصور مطالعات نشان میدهد، کشورهایی که شدیدترین رکود اقتصادی را متحمل شدهاند –مانند پرو، اسپانیا و انگلیس- به طور کلی از جمله کشورهایی هستند که بیشتری میزان مرگومیر ناشی از کرونا را دارند.
در اینجا عکس ماجرا البته صادق است: کشورهایی که تأثیر اقتصادی در آنها کمتر بوده –مانند تایوان، کرهجنوبی و لیتوانی- موفق شدهاند نرخ مرگومیر را هم پایین نگه دارند.
علاوه بر این اگر توجه کنید خواهید فهمید که کشورهایی با کاهش مشابه تولید ناخالص داخلی، میزان مرگومیر بسیار متفاوتی را تجربه کردهاند. برای مثال، آمریکا و سوئد را با دانمارک و لهستان مقایسه میکنیم. هر چهار کشور حدود 8 تا 9 درصد متحمل رکود اقتصادی شدهاند اما میزان مرگومیر در آنها به شکل قابلتوجهی متفاوت است: آمریکا و سوئد 5 تا 10 برابر بیشتر از آن دو کشور دیگر در هر یک میلیون نفر شاهد مرگ بودهاند.
واضح است که فاکتورهای بسیاری آن هم فراتر از تصمیمات سیاسیای که هر دولت برای کنترل شیوع کرونا اتخاذ کرده بر میزان مرگ ناشی از این ویروس و شوک اقتصادی ناشی از آن تأثیر داشته است. هنوز بسیاری از دیگر تأثیرات این همهگیری و علتهای آن ناشناخته هستند.
اما در نهایت با بررسی کشورهایی که اطلاعات تولید ناخالص داخلی آنها در دسترس است، این مسئله ثابت میشود که رابطهای که پیشتر میان محافظت از سلامت شهروندان و حمایتهای اقتصادی متصور میشد وجود ندارد بلکه رابطهای درست برخلاف آن در جریان است: کشورهایی که استراتژی بهداشتی بهتری دارند و به وسیله آن جان انسانها را نجات دادهاند، بهترین استراتژی اقتصادی را هم در پیش گرفتهاند.