امان الله قرایی مقدم در گفت وگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا ،تاکید کرد: زندگی هرگز به دوران ماقبل کرونا باز نخواهد گشت، همانطور که اروپا به دوران ماقبل شیوع طاعون سیاه باز نگشت. به طور کلی پس از این رخداد، جامعه به طور کلی از سبک زندگی سنتی و کاریزمایی(فرهمندی) و تقدیرگرایی گذر خواهد کرد و وارد مدرنیته و سبک زندگی غربی بر این مبنا که همه چیز حساب و کتاب دارد، خواهد شد.
قراییمقدم در ادامه گفت: کرونا فقط اثرات منفی با خود نداشته است و یکی از اثرات مثبت این بیماری استفاده بهینه از انرژی و کاهش اتلاف زمان و گذران وقت به بطالت است.همین استفاده بهینه از انرژیها منجر به تغییر سبک تعاملات و ارتباطات میان فردی و اجتماعی انسانها خواهد شد و وقت گذرانی و تفریح همگی ناشی از اثرات کرونا به شیوهای جدید انجام خواهند شد.
او با بیان این جمله که «بنابراین قرائت جدیدی از زمان شکل خواهد گرفت» توضیح داد: همانطورکه طاعون سیاه در قرن پانزدهم جامعه اروپا را از دوران قرون وسطایی وارد مرحله رنسانس و مرحله جدیدی کرد، کرونا نیز برای جامعه ما دوران گذار خواهد بود.
بیشتر بخوانید
به اعتقاد این جامعه شناس، همانطور که در آن دوران با آمدن اندیشمندانی چون لاک و روسو جامعه اروپا پوست اندازی کرد و به نوعی انقلاب فکری و ادبی و علمی در جامعه رخ داد و در پی آن رویکرد جامعه به اقتصاد عوض شد و این تغییر اروپا از خواب بیدار کرد، در جامعه ایران و سایر کشورهای جهان سوم هم پس از کرونا رویکرد جدیدی در اقتصاد و تغییرات فکری و علمی شکل میگیرد.
قراییمقدم با بیان این جمله که «کرونا مردم ایران و جهان سوم را از خواب بیدار کرده است» توضیح داد: مردمی که ساعتها در رویا زندگی میکردند و زمان بسیاری را به بطالت میگذراندند اکنون ارزش زمان را درک کردهاند. دگردیسی و دگرگونی در زندگی جهان و ایران به وجود آمده که سبک زندگی، امیال و طرز فکر، تعاملات اجتماعی و نحوه نگرش به جهان را تغییر داده است.
او با تاکید بر این نکته که «زندگی به گذشته باز نخواهد گشت» ادامه داد: تغییرات لاکپشتی به تغییراتی شتابنده و تند شونده تبدیل شدهاند. جامعه شتاب گرفته و به گفته گورویچ زمان لحظهای شده است. زمان آهنگ سرعت حرکت جامعه را نشان میدهد و هرچه سرعت زمان سریع تر باشد رشد و توسعه یافتگی هم سریع تر رخ خواهد داد، زیرا افراد با سرعت بیشتری فعالیت خواهند کرد و از وقت گذارانی به بطالت دوری خواهند کرد. البته گسست اجتماعی ایجاد شده به دلیل رعایت فاصله اجتماعی و عدم شرکت در دورهمی و دیدارهای خانوادگی همچنان تبعات منفی روحی و روانی خود را بههمراه خواهند داشت اما بحث کلی این است که در دراز مدت شاهد تغییر سبکی هستیم که خواه ناخواه رخ خواهد داد. بنابراین افکار، بینش، آرزوها، امیال، آینده نگری و حتی نحوه زندگی و پس انداز و ... همه فرق خواهد کرد. همین الان جوانان فرق کردهاند. دیگر از آن پیرایش و آرایش خبری نیست. الان میبینند که ارزش آب، مواد غذایی، محبت هایی که قبلا داشتیم و ... چقدر است و بر همین اساس همان آدمهای قبلی نخواهند شد.