به گزارش پایگاه اطلاعرسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا در چند هفته اخیر که خبر ساخت واکسن کرونا در چند شرکت اروپایی و امریکایی، مطرح شده است، پرسشهای بسیاری درباره زمان و امکان واکسینه شده مردم در مقابل این ویروس و ریشهکن شدن همیشگی بیماری کرونا شکل گرفته است. خبرهای مربوط به نهایی شدن مراحل تست انسانی واکسنهای آلمانی، امریکایی، چینی، روسی و... اثربخشی این واکسنها در حالی به خبر اول رسانههای جهان تبدیل شده که طبق گفته وزیر بهداشت چند شرکت دانش بنیان داخلی نیز مراحل تحقیقاتی ساخت واکسن ایرانی کرونا را تا مراحل قابل توجهی پیش بردهاند و در این میان یک شرکت نیز چنان چه وزیر بهداشت گفته تست انسانی واکسن ایرانی کرونا از این هفته آغاز میشود. در صورتی که این واکسنها بتوانند ضریب اطمینان بالایی ایجاد کنند، احتمال ریشه کن شدن بیماری کرونا، بسیار بالا خواهد رفت.
به هر صورت تا پیش از نهایی شدن اثربخشی واکسن ایرانی، مسائل مهمی وجود دارد. درصورت تولید انبوه واکسنهای خارجی و توزیع آن در سراسر جهان، یک مساله این است که این واکسن چه زمانی به ایران میآید؟ ایران از کدام کشورها واکسن را خریداری خواهد کرد؟ این کار چه مقدار هزینه لازم دارد؟ و چگونه میتوان واکسینه کردن بیش از 80 میلیون نفر از شهروندان ایرانی را در بازه زمانی مشخصی مدیریت کرد؟ طبیعی است که همه دنیا از این واکسن میخواهند. یکسری کشورهای غربی از همینالان در تحقیق این واکسن شریک شدهاند. این شرکتها اصولاً در اروپای غربی و امریکا قرار دارند. یکی دوتا هم در چین هستند. اما خود چین و کشورهای اطرافش، حدود یکچهارم جمعیت دنیا را تشکیل میدهند. بنابراین مساله اولویت ما برای چین به عنوان یک خریدار واکسن، بسیار مهم است که تا چه حد امکان خریداری واکسن را در سریعترین زمان ممکن فراهم کند.
بیشتر بخوانید
در چند روز اخیر اظهار نظرهای مفصلی در این باره مطرح شده است، سعید نمکی، وزیر بهداشت بعد از ظهر چهارشنبه در ارتباط زنده با شبکه خبر، گفت: این موضوع را از سه طریق دنبال میکنیم که خرید واکسن از طریق سازمان جهانی بهداشت است که 16 میلیون و 800 هزار دوز وارد میکنیم که حدود 10 درصد جمعیت (8 میلیون و 400 هزار نفر) را پوشش خواهد داد. او همچنین گفت: با قرارداد مشترک با کمپانی صاحب نامی 5.5 میلیون دوز واکسن خریداری خواهیم کرد و 20 میلیون دوز را از کمپانی دیگر می خریم و در مجموع 42 میلیون دوز برای 20 تا 21 میلیون نفر تدارک خواهیم دید. این واکسن باید در دو نوبت تزریق شود.
پیش از این، نیز ناصر ریاحی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران گفته بود که «بر اساس گزارش کمپانیهای غربی قیمت هر دوز واکسن، بالای صد دلار است. بنابراین اگر در ایران بخواهیم 80 میلیون جمعیت را واکسینه کنیم، 8 میلیارد دلار باید هزینه شود. این در حالی است یک شرکت هندی که شروع به تولید واکسن کرده و اتفاقاً کمپانی معتبری هم است، قیمت هر دوز واکسن را 10 تا 20 دلار اعلام کرده بود.»
روز گذشته نیز حسن سلاحورزی، نائب رئیس اتاق ایران در یادداشتی که در شبکههای اجتماعی منتشر کرد، نوشت: «کل هزینه واکسیناسیون برای جمعیت 80 میلیونی ایرانی رقمی بین 2 تا 4 میلیارد دلار خواهد بود که حتی اگر تمام آن مستقیما از منابع عمومی پرداخت شده و این واکسن به رایگان در اختیار مردم قرار بگیرد؛ این سرمایهگذاری بر ارتقای سلامت و تحرک جامعه، به سادگی ظرف مدت کمتر از یکسال، از محل احیای اقتصاد آسیب دیده جبران خواهد شد.»
با این حال با در نظر گرفتن بیشترین تخمینها میتوان گفت واکسینه کردن کل جامعه ایران، نیازمند حدود 4 میلیارد دلار است که با توجه به لزوم تکرار احتمالی آن در هر دوره چهار ماهه، هر سال نزدیک به 12 میلیارد دلار برای ایمن کردن کل جامعه باید هزینه شود تا بتوان امیدوار بود که جایی برای ادامه حیات ویروس وجود نخواهد داشت. البته این در شرایطی است که تمامی مبادی ورودی و خروجی کشور نیز به طور کامل مدیریت و کنترل شود.